Výsledkem mají být lehce nadýchané noky. Tyto pak můžete podávat s různými omáčkami. Vždy budou jiné a vždy dobré. Můžete je připravit z dvojnásobného množství, snadno se uchovávají v mrazáku
Množství: 4 osoby
Ingredience:
moučnaté brambory | 1000 g |
hladká mouka | 160 g |
vaječný žloutek | 1 ks |
sůl | podle potřeby |
Postup přípravy:
1.) Brambory ve šlupce uvaříme. Trvá to cca 25 minut. Ještě horké je oloupáme
2.) Brambory necháme vychladnout. Na vále je na jemno nastrouháme nebo prolisujeme, přidáme vaječný žloutek a mouku
3.) Ze surovin vypracujeme hladké těsto, nemělo by lepit. Podle potřeby přidáváme mouku
4.) Z těsta tvoříme válečky o průměru 1 1/2 -2 cm. Z těch krájíme kousky cca 2 cm dlouhé. Každý nok ozdobíme reliéfem (otiskem) vidličky
5.) Vaříme je po čtvrtinách ve velkém hrnci s vroucí vodou. Jakmile vyplavou na povrch, přeneseme je na plech pečícím papírem
Komentáře