Když chcete, aby bylo kuře co nejšťavnatější, dopřejte mu po upečení symbolických 20 minut odpočinku.
Množství: 6 osob
Ingredience pro kuře:
kuře v celku | 1 ks |
máslo | 100 g |
sůl | podle potřeby |
Ingredience pro nádivku:
den staré housky | 8 ks |
petrželka | 1 hrst |
vařené uzené maso | 400 g |
vejce | 6 ks |
nasekané mladé kopřivy | 1 hrst |
sůl | podle potřeby |
mléko | 400 ml |
Postup přípravy kuřete:
1.) Kuře zvenku a zevnitř dobře umyjeme, usušíme, dobře ho celé osolíme a naplníme nádivkou. Nádivku dáme jak do dutiny, tak i pod kůži na prsou
2.) Dolní otvor kuřete zašijeme, nohy svážeme k sobě a dáme kuře na pekáč. Obložíme ho kousky másla a dáme péct
3.) Po 1/4 hodině kuře polijeme šťávou. Kuře se bude péct cca 1 1/2 hodiny. Za dobu pečení ho polijeme šťávou ještě několikrát
Postup přípravy nádivky:
1.) Nakrájené housky namočíme do mléka a po chvíli je vymačkáme
2.) Přimícháme k nim žloutky, na kostičky nakrájené uzené maso, kopřivy, petrželku, sůl a vše rukama pořádně promícháme
3.) Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho přimícháme do nádivky
Hmotu, která se nevejde do kuřete, můžeme naplnit třeba do formiček od mufinek a dát péct zvlášť
Komentáře