Toto pečivo patří ke klasice našeho slaného vánočního cukroví. Peču ho s předstihem a musím ho vždy dobře schovat i sama před sebou, aby se Vánoc vůbec dožilo. Peču ho ovšem i v průběhu roku a vždy z dvojnásobné dávky. Kdo ho ochutnal tvrdí, že je silně návykové.
Ingredience:
hladká mouka | 200 g |
strouhaný eidam | 300 g |
máslo | 200 g |
vejce | 1 ks |
sůl | podle chuti |
Postup přípravy:
1.) Mouku s tukem, solí a půlkou strouhaného sýra zpracujeme v těsto
2.) Těsto rozválíme v tenký plát, potřeme rozšlehaným vejcem a rádlem rozkrájíme na čtverce, tyčinky nebo trojhránky
3.) Vykrájené kousky opatrně přeneseme na vymazaný plech a každý kousek pořádně posypeme strouhaným sýrem
4.) Pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Pečivo by nemělo být moc připálené, jinak sýr hořkne.
komentářů 2
kacik
12.10.2014 na 8:35 (UTC 1) Link to this comment
Dobrý den, sůl podle chuti? U těsta si to neumím moc představit. Kolik dáváte Vy? Děkuji
viera
12.10.2014 na 9:41 (UTC 1) Link to this comment
Nejdřív těsto ochutnám a pokud je potřeba, jemně osolím vyválený a vajíčkem potřený plát těsta. Záleží, jak je sýr slaný. I každý kousek Eidamu může být jiný.
Přeji hezký den
Viera