«

»

Zář 25 2014

Rýžový nákyp

ryzovy_nakyp_1Tolik opomíjený a tolik dobrý nákyp, na kterém si můžeme pochutnat celoročně

Ingredience rýže:

kulatozrnná rýže 500 g
mléko 1000 ml
sůl 1 lžička
máslo 125 g
moučkový cukr 3 lžíce do máslového krému
vanilkový cukr 1 ks
vejce 3 ks
máslo velikosti oříšku
moučkový cukr 2 lžíce do bílkové pěny

Ingredience náplň:

jablka středně velká 250 g
moučkový cukr 2 lžíce
šťáva z citronu 1 ks

Postup přípravy:

1.)  Rýži nasypeme do cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat
2.)  Zvolíme hrnec se sendvičovým dnem, do něj dáme vařit osolené mléko, do kterého jsme přidali oříšek másla.
3.)  Do vařícího mléka vhodíme okapanou rýži a na mírném ohni za občasného míchání vaříme cca 15-20 minut. Rýže nemusí být úplně měkká
4.)  Změklé máslo vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem doběla. Potom přidáváme jedno po druhém 3 žloutky a umícháme hladký krém. Ten zamícháme do vystydlé rýže.
5.)  Jablka oloupeme, nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou a ochutíme cukrem
6.)  Ze 3 bílků ušleháme tuhý sníh
7.)  Máslový krém a půlku ušlehaného sněhu zamícháme do rýže. Do druhé půlky bílkového sněhu zašleháme 2 lžíce cukru
8.)  Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. První vrstva bude polovina rýže, na ní naskládáme strouhaná jablka, pak druhá půlka rýže. .
9.)  Rýžový nákyp pečeme v předehřáté troubě na cca 175°C zhruba 30 minut. 10 minut před dopečením natřeme na nákyp bílkový sníh, urovnáme stěrkou a necháme dopéct.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>