- AJOWAN – KMÍN KOPTSKÝ (TRACHYSPERMUM COPTICUM) není vhodný
Používá se jako prevence infekcí a křečí, je baktericidní, fungicidní, prostředek zlepšující trávení, afrodisiakum, zmírňuje astma a krátký dech. Semena i esenciální olej vyvolávají pocení, mají účinky diuretické (močopudné), podporují vykašlávání a působí jako povzbuzující prostředek (tonikum). Používá se při léčbě nachlazení, kašle, chřipky, astmatu, průjmu, cholery, koliky, poruch trávení, plynatosti, otoků, artritidy a revmatismu. - AKTINÍDIE – MINI KIWI (ACTINIDIA CHINENSIS) není vhodná
Ovoce obsahuje látku polygamol, která se užívá jako srdeční tonikum. Výtažky z plodů jsou používány k léčbě koliky a revmatismu. - ALOE PRAVÁ (ALOE VERA) není vhodná
(šťáva z listů) posiluje imunitu, tonizuje organismus, odstraňuje stres, zpomaluje proces stárnutí, potlačuje rakovinné onemocnění, snižuje a odstraňuje bolest, antrachinony ( aloin a aloe emodin) – podporují peristaltiku střev (mají silný projímavý účinek). Proto je vývar z kůry (aloe latex) používán k ošetření zácpy. - ALOISIE TROJLISTÁ (ALOYSIA TRIPHYLLA) není vhodná
Působí na křečovité bolesti žaludku a při zažívacích obtížích - ALPINIE LÉKAŘSKÁ (ALPINIA OFFICINARUM) není vhodná
Látky obsažené v alpinii zapříčiňují tvorbu žluči. Při pravidelném užívání zlepšuje trávení, upravuje plynatost, působí protizánětlivě a protiprůjmově. Výborná je proti plísním nebo jako afrodiziakum. Zevně lze užít na podrážděnou pokožku včetně pokožky hlavy a zánětu kůže. Je přísadou například do pálivého koření nebo jako součást likérů. - ANANAS CHOCHOLATÝ (ANANAS COMOSUS) není vhodný
(plody, šťáva, víno, kompoty, zavařeniny) Plody se konzumují čerstvé, šťáva se používá při zažívacích potížích, horečnatých onemocněních a proti škrkavkám. Ze šťávy se v hlavních oblastech pěstování vyrábí pálenka a víno. Dužina se zpracovává na kompoty, zavařeniny, přidává se do cukrářských výrobků apod. - ANDĚLIKA LÉKAŘSKÁ (ARCHANGELICA OFFICINALIS) není vhodná
(zábaly, kloktadlo, čaje) Používá se pro posílení krevního oběhu, proti zácpě, anemii, vysokému krevnímu tlaku, cukrovce, plicním chorobám, onemocnění ledvin a pro celkové posílení lymfatického systému. Extrakt z kořene se využívá při nepravidelné, nedostatečné nebo naopak příliš silné menstruaci. podporuje trávení, tlumí nadýmání a stimuluje vylučování žaludečních šťáv a žluči. Působí také blahodárně na dýchací cesty. Tlumí průduškový kašel a zpevňuje cévní stěny a stimuluje činnost srdce. Působí močopudně. - ANGREŠT-SRSTKA OBECNÁ (GROSSULARIA UVA CRISPA) není vhodný
Doporučuje se při ateroskleróze, zácpách, vysokém krevním tlaku, chudokrevnosti, obezitě. Není vhodný při vředové chorobě. - ANONA ŠUPINATÁ (ANNONA SQUAMOSA) není vhodná
(plody) Obvykle se jedí syrové nebo se používají k ochucení nápojů a zmrzliny. Tradiční korossolový čaj se vyrábí z listů anony ostnité - ANÝZ VONNÝ (PIMPINELLA ANISUM) je vhodný
(koření, čaje) podporuje tvorbu mléka, při bolestech v krku či ztrátě hlasu, dále bolest v krku, bolest hrtanu, zánět hrtanu, laryngitida, bolest na průduškách, zánět průdušek, zápal plic, zánět dýchacích cest, astma, dýchací potíže, kožní nemoci, vyrážka, akné, ekzém, nadýmání, bolest břicha, bolest břicha při menstruaci, zažívání, trávení, plynatost, pro miminka na bolest bříška, proti nadýmání. - ARAŚÍDY – PODZEMNICE OLEJNÁ (ARACHIS HYPOGEA) nejsou vhodné
Burské oříšky vynikají obsahem tuků, proteinů, sacharidů, vitaminu B1, B3, vitaminu E a vitaminu C. Z dalších vitaminů se vyskytují riboflavin, pyridoxin, kyselina listová, kyselina pantotenová a provitamin A. Na minerální látky jsou arašídy nesmírně bohaté, obsahují draslík, fosfor, síra, hořčík, nikl, vápník, jód, zinek, železo, mangan, měď a selen. Vlákninu burské oříšky obsahují velmi málo, tudíž se nedoporučuje jejich konzumace ve větším množství najednou, protože mohou způsobit zácpu. Cennými látkami jsou sitosterol20 a resveratrol, který je obsažen i v hroznovém víně. Pojídání burských oříšků posiluje pokožku, sliznice a činnost srdce. Arašídy snižují cholesterolémii, podporují nervovou soustavu, krvetvorbu, a dokonce působí proti kazivosti zubů. - ARNIKA HORSKÁ (ARNIKA MONTANA) není vhodná vnitřně
(tinktura, čaje, mast, obklady) Vnitřně se arnika horská užívá při bronchitidě, arterioskleróze, koronární insuficienci a anginozních bolestech. Je možné ji použít při záchvatech anginy pectoris, při poškození myokardu, ale to jen na radu lékaře. Zevně se nálev používá jako antiflogistikum a kožní dezinfici, na obklady při zánětech, otocích, při svalovém revmatismu nebo kloubních potížích. - ARONIE-ČERNÝ JEŘÁB (ARONIA PRUNIFOLIA) je vhodný
(ovoce, sirupy, vína, kompoty) je v tradičním lidovém léčitelství ceněna hlavně pro vysoký obsah vitamínu C. Přírodní šťáva a plody aronie se doporučují jako léčebný prostředek při arteroskleróze, vysokém krevním tlaku a anacidních gastritidách (překyselení). Je ověřeno, že šťáva z aronie snižuje hladinu cholesterolu v krvi nemocných aterosklerózou. Užíváním aronie se zvyšuje rychlost proudění krve, což je vhodné pokud někoho trápí hypertenzí. - ARROWROOT (MARANTA ARUNDINACEA) je vhodný
může být použit k přípravě želé. Můžeme ho použít k přípravě exotických jídel jako jsou sladkokyselé omáčky. Lze použít i do vývarů. Dokáže vytvořit krásné hladké želé, k přípravě domácí zmrzliny. Pomáhá při průjmech dětem - ARTYČOK KARDOVÝ (CYNARA CARDUNCULUS) není vhodný
(nálev) podporuje tvorbu a vypuzování žluči. Příznivě ovlivňuje akutní a chronické záněty žlučových cest, upravuje trávicí potíže, zvyšuje antitoxický účinek jater. Používá se také při arterioskleróze a snižuje hladinu cukru v krvi. - ARTYČOK ZELINNÝ (CYNARA SCOLYMUS) není vhodný
Artyčoky se pojídají syrové jako salát , nebo se z nich připravuje polévka, může se dusit a upravovat jako květák nebo chřest, zpracovává se z nich také nízkoalkoholický nápoj. Při výrobě sýrů se enzym cynaráza používá jako srážedlo V lidovém léčitelství se používá také kořen, proti pocení, vodnatelnosti, žloutence, k pročištění jater a ledvin a jako dezodorační prostředek - AVERHOA KARAMBOLA není vhodná
Dužina žlutavě zelených, jakoby voskových plodů je velice šťavnatá, sladkokyselé chuti a silně osvěžující. Pozor, semena nejsou jedlá! - AVOKÁDO AMERICKÉ (AVOCADO) je vhodné
Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku nebo jako chutná svačinka, je však třeba si dát pozor na množství; má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových
↑ Return to Bylinky, ovoce a zelenina
Komentáře