- OKURKA SALÁTOVÁ (CUCUMIS SATIVUS) je vhodná
Kromě 90 až 95 % vody obsahují okurky velké množství draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku, fosforu, křemíku, síry, vitamínu C, K, A a komplex vitamínů B.Okurka má rovněž velký obsah vlákniny a velmi nízký obsah energie. Proto je velmi vhodná právě při hubnutí. Známý je i její čisticí a stahující účinek na pleť, takže maska z okurkových plátků či jen potírání šťávou pomůže při nečisté pleti a rozšířených pórech. Ale okurková maska zlepší vzhled každého typu pleti. Okurku proto najdeme v řadě kosmetických přípravků. Vymačkaná šťáva díky obsahu křemíku a síry povzbuzuje zdravý růst a pružnost vlasů i vazivových tkání. Obklady z plátků okurky pleť pročistí a projasní, zklidní záněty a otoky kolem očí.Okurka je nejúčinnějším přírodním diuretikem, podporuje vylučování moči, snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Je to přímo lék na srdeční a ledvinové problémy, pomáhá při otocích (i revmatických) a léčbě ledvinových či žlučových kamenů. Je mírně projímavá, její vláknina přispívá k pročištění střev. Vysoký obsah draslíku normalizuje krevní tlak. - OLIVOVNÍK EVROPSKÝ (OLEA EUROPEA) je vhodný
Významné léčivé vlastnosti má olivový olej lisovaný za studena ze zralých plodů olivovníku. Užívá se vnitřně jako projímadlo a stimuluje vylučování žluči, zevně jako mast na drobné ranky a popáleniny. Přidává se do mnoha kosmetických výrobků. Z listů olivovníku se vyrábí nálev nebo tinktura prospěšná ke snižování krevního tlaku, snižování hladiny cukru v krvi, působí močopudně - OMAN PRAVÝ (INULA HELENIUM) není vhodný
Omanový kořen obsahuje především silici se seskviterpenickými laktony, inulin, hořčiny a sacharidy. Kořen omanu pravého pozitivně působí na tvorbu žaludečních šťáv a střevní peristaltiku. Významně usnadňuje odkašlávání. Inulin se používá ve výživě diabetiků. Při překročení terapeutických dávek vyvolává droga zvracení. Lidově se oman používá také proti cizopasníkům, na povzbuzení chuti do jídla a jako metabolikum. Zevně se v lidovém léčitelství používá na vyrážky, špatně se hojící rány a jako kloktadlo. Omanový kořen se také zavářel do cukru. - OMĚJ ŠALAMOUNEK (ACONITUM PLICATUM) není vhodný
je jedovatá rostlina, obsahuje prudký jed akonitin, proto se jí vyhýbají jak býložravci, ale také např. myši. Smrtelná dávka čistého akonitinu pro člověka je 3 – 4 mg, staly se však i případy, kdy došlo k úmrtí i při nižším množství látky. Otrava akonitinem má své typické příznaky. Za 1/2 hodiny po požití se dostavuje hořkost, říhání, pálení v ústech a bolesti v ústech, suchost, svírání v hrdle, mravenčení v kůži (počíná v končetinách), tuhnutí, zvracení, závratě, mdloby a před smrtí křeče a ochrnutí končetin. Při otravě je zachováno vědomí, někdy se dostavují poruchy zraku. Smrt nastává po 2 – 6 hodinách, někdy i po 15 – 30 minutách. V přiměřených dávkách zmírňuje neuralgické bolesti, snižuje horečku (při chřipce, rýmě, apod.), usnadňuje vykašlávání, v malých dávkách dráždí dýchací ústředí, ve formě tinktury se užívá při dně, ischiasu, v homeopatii proti neurózám a jiným duševním poruchám, proti zánětlivým nemocím a srdečním chorobám. Zevně se někdy užívalo oměje k zapuzení obtížného hmyzu - OPLETNÍK PLOTNÍ (CALYSTEGIA SEPIUM) není vhodný
působí povzbudivě na hladké svalstvo, zvyšuje střevní peristaltiku a vylučování žluče. Užívá se jako silné projímadlo, dále působí močopudně a protihorečnatě. Nejčastěji se z opletníku připravují projímavé čaje, nutno však počítat s tím, že obvykle působí značně drasticky - OPUNCIE (OPUNTIA) nejsou informace o vhodnosti
Bylo zjištěno, že u některých lidí nadměrná konzumace plodů opuncie může způsobit žaludeční potíže. Odborníci zjistili, že opuncie obsahuje sloučeniny, které se vážou na tuky v potravě a znemožňují jejich vstřebávání, což pomáhá při hubnutí. K těmto sloučeninám patří gumy a slizy, které kromě tuků mohou vázat i cukry. Výtažek dále obsahuje pektin, což je druh rozpustné vlákniny, která navozuje pocit sytosti a tím pomáhá při procesu hubnutí. Opuncie dále obsahuje řadu aminokyseliny, které pomáhají snižovat pocit únavy. Z vitamínů obsahuje vitamin A, dále vitaminy ze skupiny B (riboflavin, thiamin a niacin) a některé minerály (vápník, hořčík, železo a draslík). Tato rostlina se rovněž využívá i v kosmetice. Výtažku z opuncie napomáhají zlepšovat hydratační a ochranné vlastnosti šampónů, krémů, mýdel a podobně - OREGÁNO – DOBROMYSL OBECNÁ (ORIGANUM VULGARE) je vhodný
(čaj, odvar, koupele, koření, inhalace, víno, prášek, tinktura) Podporuje chuť k jídlu, vhodná při poruchách trávení. Celkově zklidňuje a zlepšuje náladu. Zevně se používá na přípravu kloktadel a inhalací, ale i do posilujících koupelí při revmatismu a špatném prokrvení tkání. Vhodná do polštářků pro klidný spánek. - ORSEJ JARNÍ (FICARIA VERNA) není vhodný
obsahuje protoanemonin, saponin a vitamin C, v sušené nati dále silici (asi 0,02%) a kyselinu palmitovou, v kořenech je přítomen enzym ureasa. Otravy způsobuje přítomný protoanemonin. Orsej vyvolává místní dráždění, na pokožce se tvoří záněty a puchýřky. Při požití se objevuje zánět dutiny ústní, žaludku i střev, dostavuje se zvracení, kolikové bolesti žaludku, podráždění ledvin, v těžkých případech se mohou objevit i závratě, bezvědomí, křeče a zástava dechu. U otráveného je třeba vyvolat zvracení a podat mu aktivní uhlí. Rostliny se dříve užívalo k léčbě hemoroidů, prsních nemocí, kurdějí, zevně pak k léčbě bradavic nebo jiných kožních výrůstků (šťáva z orseje vyvolává na kůži pálení, takže podle některých autorů dochází k léčbě autosugescí, neboť vzniká dojem, že „to opravdu funguje“). Dnes se v léčitelství orseje již téměř nevyužívá - OŘEŠAK KRÁLOVSKÝ – listy (JUGLANS REGIA) není vhodný
Jejich využití je mnohostranné, jak vnitřně, tak na léčení vnějších neduhů. Naši předkové používali odvar z listů na ošetření špatně se hojících poranění kůže a k jejich dezinfekci. Antibakteriální účinky zabraňují zánětu postiženého místa na kůži a tím urychlují hojení. Dalším známým využitím odvaru z listů je koupel proti pocení nohou a kožním plísním a pleťová voda pro léčbu akné. Odvar je vhodný i pro pravidelné oplachování vlasové pokožky jako prevence padání vlasů, zmírňuje projevy lupenky a pomáhá léčit některé druhy ekzémů. Pro aplikaci na kůži si můžeme jednoduše vyrobit i mast z listů, lépe však z mladých pupenů ořešáku královského. Vnitřně se listy ořešáku běžně aplikují formou čaje (zejména odvar) nebo výluhem v alkoholu. Účinky jsou podobné jako u nezralých plodů, čaj se také doporučuje jako podpůrný prostředek při léčbě nachlazení a proti průjmovým onemocněním a katarům zažívacího traktu. Jako kloktadlo je odvar účinný i při zánětech v krku a pro udržení zdravých dásní. - OŘEŠAK KRÁLOVSKÝ – plody VLAŠSKÉ OŘECHY (JUGLANS REGIA) není vhodný
Zralé ořechy obsahují až 50-70% tuků, hlavně velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, a mají také vysoký obsah důležitých bílkovin. Ze zralých ořechů můžeme lisováním získávat velmi kvalitní rostlinný olej, který najde uplatnění nejen v kuchyni, ale i v kosmetice, znám je například pro svou schopnost urychlit opálení kůže. Už naše babičky říkaly, že ‚ořechy jsou dobré na nervy‘. Zralé plody jsou totiž významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů. Nenasycené mastné kyseliny mají další velmi důležitý účinek v našem těle – pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi, jsou tedy dobrou prevencí cévních onemocnění a infarktu. - OSLADIČ OBECNÝ (POLYPODIUM VULGARE) není vhodný
obsahuje steroidní glykosid osladin, třísloviny, saponiny, sliz, silice a cukry. Usnadňuje odhleňování, stimuluje tvorbu žluče, působí mírně projímavě a je účinný proti střevním parazitům. Užívá se při kašli, bronchitidě, chrapotu, zánětu průdušek a proti hlístům, někdy i při nemocech žlučníku či při zácpě. - OSTROPES TRUBIL (ONOPORDUM ACANTHIUM) není vhodný
Užívá se zejména do „krev čistících“ směsí, neboť zlepšuje látkovou výměnu, uplatní se proto hlavně při ekzémech a jiných kožních poruchách. Působí rovněž močopudně, přispívá k odstranění močových kaménků, osvědčil se i při zánětech močových cest. Mírně působí na srdce, zejména při tachykardii a arytmii. Podává se obvykle ve formě odvaru a to 2 až 4 sklenky denně. Při zánětech kloubů a při nejrůznějších kožních nemocích se na postižené místo přikládá důkladně pomletý list. - OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ (SILYBUM MARIANUM) je vhodný
Ostropestřec je hojně používán při léčbě poškození jater včetně po nadměrném užívání alkoholu. Rovněž je vhodné ho užívat při chronickém zánětu (hepatitidě) nebo při jaterní degeneraci / ztvrdnutí (cirhóze).Výsledkem doplnění stravy touto bylinou je vzestup reparační aktivity a regenerativních schopností jater i u chronických alkoholiků. Pomáhá také při tzv. přetučnění jater (steatoze), chorobách žlučníku nebo při rekonvalescenci po žloutence - OSTRUŽINÍK KŘOVITÝ – listy (RUBUS FRUTICOSUS) je vhodný
Použití: působí močopudně, zastavuje krvácení, proti průjmu, dezinfekce trávicího traktu, omývání při zánětech a ekzémech, jako kloktadlo při bolestech dásní - OSTRUŽINY (RUBUS) nejsou vhodné
Čerstvé ostružiny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, látky nezbytné pro naše zdraví, silnou imunitu a detoxikaci organismu. Dále jsou velmi bohaté na karoteny, silné antioxidanty, které nás zbavují volných radikálů, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. V tomto ovoci najdeme také mnohé z vitaminů skupiny B, z minerálů pak např. mnoho fosforu, dále draslík, železo, hořčík a vápník. Všechny zmíněné látky jsou pro naše tělo nezbytné a je jistě příjemnější konzumovat je ve formě lahodného ovoce, než formou potravinových doplňků a tablet. Konzumace ostružin je také více než vhodná při léčbě nemocí z nachlazení a infekčních onemocnění, angíny, chřipky, kašle, zánětu dutin a pod., stejně jako pro rekonvalescenci po nemocech, kterou nám pomohou urychlit. Ostružiny léčí a zpevňují cévy a posilují mužskou potenci Léčivý účinek ostružin je výrazně posílen vysokým obsahem bioflavonoidů – látek, které chrání před oxidací. Tyto látky jsou nesmírně důležité hlavně pro ty z nás, kteří trpí cévními potížemi, jako jsou křečové žíly, slabé cévní stěny, vysoký krevní tlak, hemoroidy, nebo problémy s erekcí u mužů, což potvrdily i odborné výzkumy. Bioflavonoidy posilují a regenerují cévní stěny, zlepšují průtok krve,posilují vazivo a celkově zpomalují stárnutí a chřadnutí organismu - OVES SETÝ (AVENA SATIVA) je vhodný
nať ovsa setého snižuje hladinu kyseliny močové a chrání jaterní tkáň před toxiny. Plod působí snížení hladiny cholesterolu v séru a brzdí biosyntézu buněčných hormonů. Tradičně je nať používána při akutních nebo chronických stavech úzkosti, při ztrátě napětí stěny močového měchýře, při dně, ledvinových bolestech, nervozitě, revmatismu, nespavosti, stresu, při onemocněních kůže. Plod je doporučován při potížích v zažívacím traktu, zácpě, žlučníkových a ledvinových obtížích, cukrovce, revmatismu, jako obklad (ovesná kaše) při dechových a hlasivkových potížích. - OŽANKA LESNÍ (TEUCRIUM SCORODONIA) nejsou informace o vhodnosti
podporuje tvorbu trávicích šťáv a vylučování žluči, potlačuje bolesti a záněty v trávicím ústrojí, při chronickém zánětu žaludku a tenkého střeva, působí při infekčních chorobách spojených s průjmy, při střevní úplavici i proti řadě patogenních mikroorganismů (např. proti salmonelám, zlatému stafylokoku, bakteriím tyfu, paratyfu a alfa-hemolytickému streptokoku), odstraňuje nechutenství. Tiší křeče při střevních a ledvinových kolikách, pomáhá při plynatosti. Pro své stahující účinky se využívá při léčbě astmatu, vykašlávání krve a zápalu plic. Přidává se do čajových směsí při revmatismu, dně a tvorbě písku v ledvinách - OŽANKA SALAMANDRA (TEUCRIUM CHAMAEDRYS) nejsou informace o vhodnosti
zvyšuje vylučování trávicích šťáv a žluči, což samo o sobě přispívá k lepšímu trávení bez pocitů plnosti a tlaku v břiše. Příznivě ovlivňuje chronický zánět žaludku a tenkého střeva a obecně střevní infekce spojené s průjmy. Tiší křeče při ledvinových kolikách, má stahující účinky na dýchací cesty, čehož se využívá při astmatu, respiračních chorobách a zápalu plic. Je rovněž účinná při vyplavování odpadních látek z tkání a kloubů, pomáhá při revmatismu, dně a ledvinovém písku.
↑ Return to Bylinky, ovoce a zelenina
Komentáře