«

»

Kvě 15 2016

Irský chléb

irsky_chleb

Rychlý irský chléb. Specialitou tohoto chleba je kypření pomocí jedlé sody a podmáslí; odpadá tedy kynutí. Nejlepší je ještě trochu teplý

Ingredience:

hladká mouka 200 g
celozrnná žitná mouka 250 g
ovesné vločky 100 g
podmáslí 500 ml
máslo 25 g
jedlá soda 1 lžička
sůl 1 lžička

Postup přípravy:

1.)  Suché přísady promíchejme v míse a promněme je s máslem. Přilijeme podmáslí a příborovým nožem směs několikrát projedeme. Pak začneme pracovat prsty a velmi, velmi zlehka směs spojíme tak, abychom z ní mohli vytvarovat plošší kulatý bochník o průměru asi 20 cm
2.)  Troubu předehřejeme na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech poprášíme moukou
3.)  Bochník přesuneme na pomoučněný plech a ostrým nožem chléb nařízneme do kříže. Pečeme 30 až 35 minut; když na chléb zespodu poklepeme, měl by znít dutě. Pokud tomu tak není, na plechu jej obrátíme ‚dnem‘ vzhůru a ještě pár minut pečeme
4.)  Na kovové mřížce a přikrytý utěrkou necháme chléb trochu vychladnout.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>