Potraviny, které mohou způsobit nadýmání dítěte
- Pažitka, pórek, cibule, česnek – jejich aroma může přecházet do mléka a některým dětem může vadit.
- Kedlubna, ředkvičky, květák, zelí a kapusta.
- Zelený hrášek, čočka (nikoliv červená), ostatní luštěniny – zejména sója, nikoli však některé produkty (např. tofu nenadýmá); nadýmavost luštěnin lze podstatně snížit jejich předklíčením (rozloží se nadýmavé látky) a použitím koření (např. majoránka, saturejka, yzop) při vaření.
- Čerstvé pečivo a výrobky obsahující kvasnice.
- Vody a minerálky sycené CO2 – není nutné tělu dodávat CO2 z nápojů, když se jej snaží neustále dýcháním zbavovat.
- Velké množství nekysaného kravského mléka – více než čtvrt litru nadýmá. Neplatí průpovídka, že „mléko dělá mléko“, a maminka, která čerstvé mléko běžně nepotřebovala, by ho neměla pít jen proto, že kojí. Jinou záležitostí jsou sýry, jogurty a zakysané mléčné výrobky – jejich spotřebu je vhodné zvýšit, především pro vyšší obsah využitelného vápníku.
- Přemíra sladkostí a cukru – jedna kostka do čaje a občas kousek čokolády či zákusek, to je v pořádku. O Vánocích však jako lavina volají maminky, že jejich dítě celý den křičí a má zelenou stoličku. Dokud je miminku méně než půl roku, držte se s cukrovím přece jen zpátky.
Ovoce a zelenina, které mohou vyvolat nesnášenlivost – většinou kožní vyrážku (kopřivku):
- citrusy, kiwi, tropické ovoce,
- jahody a drobné kyselé ovoce (rybíz, angrešt, ostružiny),
- rajčata a papriky, zejména tepelně neupravené,
- ořechy, pistácie, arašídy, zejména u maminek alergiček
Komentáře