- GALANGAL není vhodný
Je výborný prostředek podporující sekreci žaludečních šťáv, peristaltiku střev a zmírňující produkci střevních plynů. Je účinný také na bolesti srdce jako nitroglycerin - GINGKO BILOBA není vhodný
(tinktura, nálev) V čínské tradiční medicíně se GINGKO používá přes 5000 let především k léčení astmatických potíží, problémů se zažíváním, proti kašli, na omrzliny a také proti stařecké senilitě - GRANADILLA (PASSIFLORA LIGULARIS) není vhodná
Granadillu lze po rozkrojení vyjídat lžičkou. V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při výrobě džusů a ochucování nápojů nebo pohárů. Je velmi chutná také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách. Obsahuje velké množství provitaminu A, C, K, fosfor, železo a vápník - GRANÁTOVÉ JABLKO (PUNICA GRANATUM) není vhodné
Jedlé části granátových jablek působí spíš naopak než projímavě. Látky obsažené v granátovém jablku dále pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a přispívají tím k udržování zdravého srdce a cév. Rovněž podporují imunitní systém. Mají rovněž výrazné antioxidační účinky a tím ochraňují buňky před negativním působením kyslíkových radikálů a obecně příznivě působí na kvalitu a vzhled kůže a dále přispívají k běžnému trávení, celistvosti sliznic žaludku a tenkého střeva. Využívá se pro své antioxidační účinky – pomáhá zpevňovat suchou pokožku (hydratuje ji). Extrakt ze semínek granátového jablka v přípravcích pomáhá zpomalovat proces stárnutí pokožky, vykazuje antioxidační aktivitu (chrání pokožku před volnými radikály) a tím ji chrání před projevy stárnutí, pokožku účinně hydratuje, vyživuje a zvyšuje její elasticitu, má silně adstringentní, tonizační a svíravé účinky, ale projevuje i silně antiseptické a protizánětlivé účinky, což se využívá i v péči o problematickou pokožku - GRAPEFRUIT (CITRUS PARADISI) není vhodný
Plody grapefruitového stromu jsou bohaté na draslík a vitamin C a B1, které mají blahodárné účinky na lidský organismus. Jadérka grapefruitu mají silně antibiotické účinky a grapefruit samotný je přímo napěchován blahodárně působícími přírodními flavonoidy. Dnes se grapefruit využívá k přípravě ovocných salátů, šťáv, džemů a koktejlů. Bývají využívány při odtučňovacích dietách, neboť pomáhají snižovat nadváhu. Pro vysoký podíl vitamínu C zvyšuje obranyschopnost organismu. Působí protizánětlivě a proti plísňovým onemocnění kůže. Zlepšuje chuť k jídlu a přitom potlačuje chuť na sladké. Zlepšuje krevní oběh a látkovou výměnu. Upravuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu. Mírní potíže při křečových žilách. Mírní potíže spojené s revmatismem, ředí hustou krev. Působí pozitivně na zdraví srdce, zbavuje cévy nánosů. Působí proti rakovině. Má detoxikační účinky. Zmírňuje trávicí a střevní potíže, obnovuje poškozenou střevní mikroflóru. Působí proti infekci ústní dutiny, horních i dolních cest dýchacích a proti infekci uší. Působí proti zánětům pochvy a výtokům, zmírňuje příznaky gynekologických potíží. Podporuje léčbu alergií, astmatu, ekzémů. Doporučuje se po prodělané Lymské Boreliose
↑ Return to Bylinky, ovoce a zelenina
Komentáře