Kdo by si nepamatoval obrácený jablečný koláč z prázdnin u babičky. Dnes pro vás mám jeden skvělý recept, který už nebudete chtít měnit
Ingredience těsto:
polohrubá mouka | 150 g |
moučkový cukr | 150 g |
vejce | 5 ks |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku |
voda | 3 lžíce |
Ingredience jablíčková náplň:
oloupaná nastrouhaná jablka | 1000 g |
vanilkový cukr | 1 balíček |
cukr krupička | podle potřeby |
mletá skořice |
Ingredience pudinková náplň:
mléko | 700 ml |
vanilkový pudink | 2 ks |
cukr moučkový | 100 g |
máslo | 200 g |
smetana ke šlehání | 400 ml |
strouhaná čokoláda na zdobení | nemusí být |
Postup přípravy:
1.) Nejdřív si připravíme jablíčkovou náplň smícháním všech ingrediencí
2.) Plech na pečení vyložíme alobalem, který také tence potřeme vrstvou rozpuštěného másla. To proto, aby se nám alobal po upečení lépe sloupával. Na alobal navrstvíme jablíčkovou náplň, je dobré vymačkat z ní přebytečnou šťávu
3.) Teď připravíme těsto. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme vodu, znovu šleháme. Ušleháme z bílků tuhý sníh. Do žloutkové směsi lehce přimícháváme bílkový sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalejeme na jablíčkovou náplň. Dáme péct do předehřáté trouby na cca 180°C
4.) Uvaříme pudink z mléka a vanilkového pudinku. Vyšleháme máslo s moučkovým cukrem. Až pudink vychladne, pomalu přišleháme k němu máslo
5.) Až těsto vystydne,překlopíme ho, odstraníme alobal, namažeme na něj pudinkovou náplň. Poslední vrstvou bude našlehaná smetana ke šlehání. Kdo chce, může moučník přizdobit strouhanou čokoládou
Komentáře