«

»

Čvc 10 2014

Lasagne s mletým masem a rajčaty

lasagne_s_mletym_masem

Lasagne jsou italský národní pokrm. Speciální druh těstovin, některé se nemusí ani předvařit. Popis vypadá složitější než je samotná příprava.

Množství:     6 osob

Ingredience:

lasagne 1 balení
mleté maso míchané 500 g
rajčata loupaná konzervovaná 1 plechovka
nastrouhaný sýr 200 g
mléko 300 ml
 máslo 3 lžíce
 hladká mouka 2 lžíce
 rajský protlak 100 g
 sušená bazalka podle potřeby
 sůl podle potřeby
olej na smažení

Postup přípravy:

1.)  Pokud máme typ lasagní, které se předvařujou, necháme je předvařit podle návodu. Krabička lasagní by nám měla vystačit na 1-2 použití
2.)  Na rozpáleném oleji opečeme mleté maso, ochutíme ho solí, sušenou bazalkou a podlijeme trochou vody. Za občasného míchání dusíme cca 5 minut
3.)  K mletému masu přidáme rajčata z konzervy, rajský protlak a ještě chvíli dusíme
4.)  Z másla, mouky připravíme světlou jíšku. Necháme ji trochu vychladnout, přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Bešamel povaříme do zhoustnutí. Pokud je příliš hustý, zředíme ho mlékem a ochutíme solí.
5.)  Zapékací mísu vymažeme máslem a dno pokryjeme plátky lasagní. Na ně dáme vrstvu mletého masa, tu zalijeme bešamelem a zasypeme strouhaným sýrem. Takto vrstvíme dál. Poslední má být vrstva masa zalitá bešamelem a posypaná strouhaným sýrem
6.)  Dáme zapéct do středně vyhřáté trouby na cca 15 minut. Pokud jsme použili pláty, které se nepředvařují, musíme dobu zapékání prodloužit do změknutí plátů.

Docela se mi osvědčilo, když jsem si lasagne připravila den předem a nechala přes noc v lednici. Pláty lépe nasákly.

 

komentářů 2

  1. Verkuska

    Vynikající recept, jen jsem místo sušené bazalky dala čerstvou 🙂

  2. miluju lasagne

    Ahoj, neměla by byt prvni vrstva trocha masové smesi? Jinak perfektní recept!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete použít tyto HTML tagy a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>