Lasagne jsou italský národní pokrm. Speciální druh těstovin, některé se nemusí ani předvařit. Popis vypadá složitější než je samotná příprava.
Množství: 6 osob
Ingredience:
lasagne | 1 balení |
mleté maso míchané | 500 g |
rajčata loupaná konzervovaná | 1 plechovka |
nastrouhaný sýr | 200 g |
mléko | 300 ml |
máslo | 3 lžíce |
hladká mouka | 2 lžíce |
rajský protlak | 100 g |
sušená bazalka | podle potřeby |
sůl | podle potřeby |
olej | na smažení |
Postup přípravy:
1.) Pokud máme typ lasagní, které se předvařujou, necháme je předvařit podle návodu. Krabička lasagní by nám měla vystačit na 1-2 použití
2.) Na rozpáleném oleji opečeme mleté maso, ochutíme ho solí, sušenou bazalkou a podlijeme trochou vody. Za občasného míchání dusíme cca 5 minut
3.) K mletému masu přidáme rajčata z konzervy, rajský protlak a ještě chvíli dusíme
4.) Z másla, mouky připravíme světlou jíšku. Necháme ji trochu vychladnout, přilijeme mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Bešamel povaříme do zhoustnutí. Pokud je příliš hustý, zředíme ho mlékem a ochutíme solí.
5.) Zapékací mísu vymažeme máslem a dno pokryjeme plátky lasagní. Na ně dáme vrstvu mletého masa, tu zalijeme bešamelem a zasypeme strouhaným sýrem. Takto vrstvíme dál. Poslední má být vrstva masa zalitá bešamelem a posypaná strouhaným sýrem
6.) Dáme zapéct do středně vyhřáté trouby na cca 15 minut. Pokud jsme použili pláty, které se nepředvařují, musíme dobu zapékání prodloužit do změknutí plátů.
Docela se mi osvědčilo, když jsem si lasagne připravila den předem a nechala přes noc v lednici. Pláty lépe nasákly.
komentářů 2
Verkuska
3.8.2014 na 13:52 (UTC 1) Link to this comment
Vynikající recept, jen jsem místo sušené bazalky dala čerstvou 🙂
miluju lasagne
7.11.2015 na 6:48 (UTC 1) Link to this comment
Ahoj, neměla by byt prvni vrstva trocha masové smesi? Jinak perfektní recept!