Tolik opomíjený a tolik dobrý nákyp, na kterém si můžeme pochutnat celoročně
Ingredience rýže:
kulatozrnná rýže | 500 g |
mléko | 1000 ml |
sůl | 1 lžička |
máslo | 125 g |
moučkový cukr | 3 lžíce do máslového krému |
vanilkový cukr | 1 ks |
vejce | 3 ks |
máslo | velikosti oříšku |
moučkový cukr | 2 lžíce do bílkové pěny |
Ingredience náplň:
jablka středně velká | 250 g |
moučkový cukr | 2 lžíce |
šťáva z citronu | 1 ks |
Postup přípravy:
1.) Rýži nasypeme do cedníku propláchneme studenou vodou a necháme okapat
2.) Zvolíme hrnec se sendvičovým dnem, do něj dáme vařit osolené mléko, do kterého jsme přidali oříšek másla.
3.) Do vařícího mléka vhodíme okapanou rýži a na mírném ohni za občasného míchání vaříme cca 15-20 minut. Rýže nemusí být úplně měkká
4.) Změklé máslo vyšleháme s cukrem, vanilkovým cukrem doběla. Potom přidáváme jedno po druhém 3 žloutky a umícháme hladký krém. Ten zamícháme do vystydlé rýže.
5.) Jablka oloupeme, nastrouháme, pokapeme citronovou šťávou a ochutíme cukrem
6.) Ze 3 bílků ušleháme tuhý sníh
7.) Máslový krém a půlku ušlehaného sněhu zamícháme do rýže. Do druhé půlky bílkového sněhu zašleháme 2 lžíce cukru
8.) Zapékací mísu vymažeme máslem a začneme vrstvit. První vrstva bude polovina rýže, na ní naskládáme strouhaná jablka, pak druhá půlka rýže. .
9.) Rýžový nákyp pečeme v předehřáté troubě na cca 175°C zhruba 30 minut. 10 minut před dopečením natřeme na nákyp bílkový sníh, urovnáme stěrkou a necháme dopéct.
Komentáře