Tento recept mám od naší milé maminky Boženky, která už bohužel není mezi námi. Protože nám všem moc chybí, chtěla jsem uctít její památku aspoň tím, že jsem tuto naší oblíbenou pochoutku zařadila na 1. místo na tomto webu.
Ingredience pro těsto:
hladká mouka | 500 g |
máslo nebo hera | 250 g |
studená voda | 200 ml |
ocet | 1 lžíce |
celé vejce | 1 kus |
Ingredience pro náplň:
jablka středně velká | 12 ks |
šťáva z citrónu | 2 1/2-3 ks |
cukr krupička | 3-4 lžíce (podle chuti) |
Další ingredience:
strouhanka | |
rozehřáté máslo | cca 50-80 g dle potřeby |
Postup přípravy:
1.) Nastrouháme jablíčka -stačí na hrubším struhadle. Zalijeme je šťávou z citrónů a ochutíme cukrem podle chuti. Tím máme hotovou náplň.
2.) Do mísy dáme mouku, vodu, ocet. Trochu propracujeme. Pak do této hmoty zapracujeme máslo (heru). Můžeme těsto úplně zpracovat v míse, ale já si ho radši přenesu na vál a tam zpracování dokončím. Těsto je hotové, když se nelepí na vál. Bochánek rozdělíme na 6 kousků. Každý kousek rozválíme na obdélník 35 x 30 cm. V každém obdélníku uprostřed poprášíme strouhankou pruh, aby jablka nepromáčela těsto. Na poprášený pruh naneseme nastrouhaná jablka o pokapeme je rozehřátým máslem. Pak každý štrúdl zabalíme tím způsobem, že přes jablka ohrneme těsto z jedné strany i z druhé strany (z té delší). Na kratších stranách těsto přimáčkneme, aby náplň nevytékala. Štrúdly přeneseme na plechy vyložené pečícím papírem.
3.) Hotové štrúdly potřeme před pečením rozehřátým máslem.
4.) Štrúdl pečeme v předehřáté troubě (dle výkonu a druhu trouby) cca 15-25 min.
5.) Hotový štrúdl posypeme práškovým cukrem.
Komentáře