Sladký štrúdl patří k oblíbeným moučníkům, ale pro ty, kdo sladké nemusí nebo by ho jíst neměli a přesto by rádi něco pečeného okusili, je zde varianta štrúdlu neboli závinu slaného. Náplně do slaného štrúdlu se dají velmi dobře připravit ze zeleniny a pokud přidáme i některé další ingredience, máme úspěch zaručen
Ingredience:
listové těsto | 500 g |
mrkev | 4 ks |
baby špenát | 300 g |
čerstvá nasekaná petrželka | 2 lžíce |
lučina | 300 g |
vejce | 2 ks |
žloutek na potření | 1 ks |
máslo | 60 g |
sůl | podle potřeby |
Postup přípravy:
1.) Máslo rozpustíme na velké pánvi, přidáme okrájenou a na nudličky pokrájenou mrkev. Restujeme pět minut, poté přidáme pokrájený špenát. Necháme zavadnout, vmícháme petrželku, osolíme a necháme vychladnout
2.) Lučinu rozmícháme se dvěma vejci a pak přimícháme ke zchladlé zeleninové směsi. Podle chuti dosolíme
3.) Listové těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, poklademe náplní a zarolujeme do štrúdlu. Potřeme žloutkem a posypeme solí
4.) Štrúdl dáme na pekáč vystlaný pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca půl hodiny
Komentáře